Louis van Gaal

Afgelopen vrijdag (06-07-2012) werd door de KNVB bekend gemaakt dat Louis van Gaal de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal is geworden. Van Gaal zei hierover dat dit 'de uitdaging' is waar hij al lange tijd op wachtte. Hij is blij dat de KNVB hem zo kort na het ontslag van Van Marwijk benaderd heeft. Van Gaal zat al sinds april 2011 zonder werk. Op 15 augustus speelt Nederland zijn eerste officiële wedstrijd onder van Gaal tegen België. Het zal een zware klus worden voor van Gaal om met een sterk en gemotiveerd team op de proppen te komen na het mislukte EK van afgelopen maand. Wie is deze van Gaal eigenlijk en hoe is hij geworden wie hij nu is?

Voetbalcarrière als speler
Louis van Gaal is zijn prof voetbalcarrière in 1972 begonnen als speler bij AFC Ajax. Van Gaal was toen al 31 jaar oud, dit is de rede dat hij bij senioren elftallen heeft gespeeld. Bij Ajax kwam van Gaal niet tot spelen, daarom vertrok hij in '73 naar Antwerp (RAFC). Tussen de jaren '73 en '77 speelde van Gaal 43 wedstrijden voor zijn club. In deze 43 wedstrijden maakte hij in totaal 7 goals. Na een 'tussenjaar' bij Telstar werd van Gaal voor slechts 160.000 gulden verkocht aan Sparta Rotterdam. Bij Sparta heeft hij het grootste deel van zijn voetbalcarrière gesleten. Louis van Gaal speelde voor Sparta 248 officiële wedstrijden. In deze 248 wedstrijden maakte hij 28 doelpunten. Als afsluiting van zijn voetbalcarrière heeft van Gaal in het seizoen '86/'87 voor AZ Alkmaar gevoetbald. In 1986 was van Gaal ook assistent-trainer van AZ 1.

Voetbalcarrière als coach
De eerste grote stap van Van Gaal als coach was de stap van AZ naar Ajax. Hij werd assistent van Leo Beenhakker in 1988. in 1991 stopte Leo Beenhakker bij Ajax waarna Van Gaal werd benoemd als coach van Ajax 1. In de 6 jaar dat van Gaal coach van Ajax was heeft hij enorm veel successen behaald. Een paar van deze successen zijn: 3x landskampioen, 1x KNVB beker, 3x supercup, 1x UEFA cup, 1x Worldcup en al laatst, maar zeker niet als minst, 1x de Champions League.

Na zijn succes bij Ajax vervolgde Louis van Gaal zijn carrière bij Barcelona. Zijn assistent was in die tijd José Mourinho, dat is nu vrij ongeloofwaardig.
Meer volgt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten